Zou hardlopen verkoudheid kunnen verergeren?

Zou hardlopen verkoudheid kunnen verergeren?

4 februari 2023 Uit Door Patrick

Hardlopen is een activiteit die steeds populairder wordt, zowel bij jongeren als volwassenen. Maar hoe zit het met verkoudheid? Zou hardlopen je verkoudheid kunnen verergeren?

Hardlopen helpt bij het voorkomen van verkoudheit

Hardlopen kan je helpen de risico’s op verkoudheid te verminderen. Onderzoek toont aan dat regelmatig hardlopen je immuunsysteem versterkt, waardoor je beter bestand bent tegen infecties en virussen zoals verkoudheid. Dit maakt het hardlopen ook goed voor de gezondheid.

Het hardlopen als je al een verkoudheid hebt

Als je al een verkoudheid hebt, kan het lopen soms helpen om je beter te voelen. Als je alleen maar milde symptomen hebt, zoals licht hoesten of een loopneus, kan het joggen de symptomen lichtjes verlichten omdat het je lichaam warm houdt. Als je echter meer lastige symptomen ervaart, zoals koorts of pijn in de longen, is het aan te raden om niet te gaan hardlopen. In dit geval kan hardlopen juist de symptomen verergeren en kan het je herstel vertragen.

De juiste manier van hardlopen bij verkoudheid

Als je last hebt van een verkoudheid maar toch wilt gaan joggen, zijn er enkele belangrijke dingen waarmee rekening moet worden gehouden om de kans op verergering van de symptomen te minimaliseren. Probeer bijvoorbeeld geen extreme inspanning of intensiteit te leveren en neem regelmatig rustpauzes tijdens de training. Daarnaast is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven tijdens het lopen om ervoor te zorgen dat je slijmvliezen vochtig blijven en voldoende voedingsstoffen tot je neemt om je lichaam krachtig te houden.

Is het veilig om hard te lopen als je verkoudheid hebt?

Hoe hardlopen bij verkoudheid te vermijden

Als je een verkoudheid hebt, zal het voor je beste om ervoor te zorgen dat je geen extreme inspanning of intensiteit levert. Neem regelmatig rustpauzes tijdens de training om ervoor te zorgen dat je lichaam de kans krijgt om te herstellen. Het is ook belangrijk om goed gehydrateerd te blijven tijdens het lopen om ervoor te zorgen dat je slijmvliezen vochtig blijven. Als je last hebt van koorts, pijn in de longen of andere intense symptomen, is het aan te raden om niet te gaan hardlopen.

De voordelen van hardlopen

Hoewel het niet altijd veilig is om hard te lopen als je verkoudheid hebt, is het wel belangrijk om de voordelen van hardlopen in gedachten te houden. Regelmatig hardlopen kan helpen bij het voorkomen van veel aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Het helpt ook bij het beheersen van stress en spanning en kan zelfs helpen bij het verlichten van depressie en angst.

Conclusie

Hoewel hardlopen vaak nuttig kan zijn bij het voorkomen van verkoudheid, is het niet altijd veilig als je al een verkoudheid hebt. Als je milde symptomen ervaart zoals licht hoesten of een loopneus, kan joggen de symptomen lichtjes verlichten maar als je meer lastige symptomen ervaart zoals koorts of pijn in de longen, is het aan te raden om niet te gaan hardlopen omdat dit de symptomen kan verergeren en je herstel vertragen. Als u besluit om toch te gaan joggen met een verkoudheid, moet u ervoor zorgen dat u geen extreme inspanning levert en dat u regelmatig rustpauzes neemt tijdens de training.

Welke extra voorzorgsmaatregelen moet ik nemen als ik hardloop met verkoudheid?

Drink voldoende vloeistoffen

Het is belangrijk om tijdens het hardlopen, maar ook tijdens het herstel van de verkoudheid, voldoende vocht te drinken. Voldoende hydrateren helpt je lichaam zich beter te verdedigen tegen infecties en virussen zoals verkoudheid. Probeer daarom altijd genoeg water, sportdrankjes of andere gezonde dranken te drinken voordat, tijdens en na het lopen.

Verander je trainingsschema

Als je last hebt van een verkoudheid, is het belangrijk om je trainingsschema aan te passen om je lichaam rust te geven. Dit betekent dat je intensiteit en duur van de training moet verminderen. Je moet bijvoorbeeld korter lopen en een lagere intensiteit gebruiken. Een andere optie is om in plaats van hardlopen een wandeling of rustig joggen te doen.

Draag ademende kleding

Om ervoor te zorgen dat je optimaal profijt hebt van je loopprestaties, is het belangrijk om ademende kleding te dragen die jouw lichaam warm houdt zonder dat je oververhit raakt. Kies daarom voor kleding die gemaakt is van ademend materiaal zodat je zweet gemakkelijk kan afvoeren en jouw spieren warm blijven.

Koop een neusclip

Als je last hebt van een loopneus, kan een neusclip nuttig zijn bij het hardlopen. Neusclips kunnen helpen de luchtstroom binnenshuis te regelen en de druk in de sinussen evenwichtig te houden. Dit maakt ademhalen gemakkelijker en voorkomt dat er meer druk ontstaat op de sinussen, wat kan leiden tot verergering van symptomen zoals hoesten of pijn in uw longen.